Telefon Numarası
+90 533 884 1495

Cmt: Sadece çok acil durumlarda
Pzt - Cum : 8:00am to 5:00pm

Yeni Braketlendim

Yeni Braketlendim


Yeni Braketlendim


1. Ağız içi ve dışı aygıtlar hekimin belirttiği zamanlarda düzenli olarak kullanılmalıdır.


2. Apareyler (aygıtlar) temiz tutulmalıdır. Yemeklerden sonra dişlerin fırçalanmasını takiben apareyler de aynı diş fırçası ile fırçalanıp temizlenmelidir.


3. Vidalı apareyler kullanılıyorsa hekimin önerdiği şekilde (Örn: haftada 1 veya 2) aktivasyonları (çevirme) yapılmalıdır.


4. Vidalı apareylerin aktivasyonu yapıldığı halde hasta apareyi takmaz, kullanmaz ise apareyin ağız içinde uyumu bozulacaktır. Bu durumda apareyin yenilenmesi gerekebilir.


5. Ağız içi ve dışı aygıtlar yemek yerken, spor aktivitesi esnasında, denizde ve havuzda yüzerken çıkarılmalıdır. Ayrıca apareyler ağızda iken kola gibi asitli içecekler içilmemeli ve sakız gibi yapışkan maddeler kullanılmamalıdır.


6. Apareyler takılmadıkları sürece özel aparey kutusunda saklanmalıdır.


7. Apareyler kaybedilmemeli ve kırılmamalıdır.


8. Konuşma bozukluğuna karşı, aparey ağızda iken yüksek sesle kitap okunmalıdır.


9. Kaybedilen, kırılan veya takılamayacak durumda olan apareylerin yenilenmesi gerekir ve yeni aparey ücreti hasta tarafından ödenir.


10. Ortodonti kliniğine girmeden önce dişler ve apareyler temizlenmelidir. Hasta kontrole gelirken aparey kutusunu ve diş fırçasını yanında getirmelidir.


11. Hastalar tedavi randevularına düzenli olarak gelmelidirler.


12. Doktorların, randevusuna düzenli gelmeyen hastaların tedavilerine son verme yetkileri vardır.


13. Gerek dişlerin temizliği, gerek kullanılan aygıtların temizliği yeterli olmadığında, apareyler düzenli olarak hekimin belirttiği şekilde kullanılmadığında, kaybedilip kırıldığında hasta son bir kez uyarıldıktan sonra tedavisine son verilir.


14. Ortodontik tedavide kullanılan malzemeler hasta tarafından karşılanır.


En önemli konu tel tedavisi sırasında diş bakımıdır..


  • Dişlerinize yapıştırılan braketlerden dolayı dişlerde birikimlerin oluşması çok kolay olurken, bunların uzaklaştırılması zorlaşmaktadır.
  • Dişler üzerindeki gıda artıkları düzenli bir şekilde tamamen uzaklaştırılmazsa, bu bölgelerde bakteri üremesi meydana gelecektir ki, bu bakterilerin salgıladığı asit neticesinde diş mine kristal yapısında ‘white spots’ diye adlandırılan demineralizasyonlar meydana gelebilir. Böyle bir durum teller çıktıktan sonra mine üzerinde beyaz lekelerin kalması ile ancak tedavi sonunda anlaşılmaktadır. Bu durum genelde, her türlü ikaza rağmen dişlerini fırçalamayan genç erişkinlerde görülebilmektedir. Böyle bir duruma fırsat vermemek için günde en az üç defa dişler detaylı bir şekilde fırçalanmalıdır.
  • Öğlen bir sebeple fırçalanamasa bile, akşamı beklemeden ne zaman mümkün olursa dişler fırçalanmalı, gece yatmadan önce bir daha fırçalanarak üç fırçalama sayısına mutlaka ulaşılmalıdır.
  • Gündüz fırçalamaları 2-3 dakika gece fırçalaması 3-4 dakika sürmelidir. Doktorunuzun tavsiye ettiği şekilde günlük arayüz temizliği de ihmal edilmemelidir.
  • Kola, fanta, gazoz gibi asitli içecekler tedavi süresince tüketilmemelidir. Bu içeceklerdeki yüksek asit yukarıda belirtildiği gibi diş minesinde kalıcı beyaz lekeler oluşmasına neden olabilir. Kola, fanta türü içeceklerdeki kadar olmasa da meyve sularında da bir miktar asit bulunmaktadır. Meyve suyu içtikten sonra üzerine az bir miktar su içilmeli ya da ağız su ile çalkalanmalıdır.
  • Tedavi boyunca ağıza sert hiç bir şey alınmamalıdır. Fındık, fıstık, leblebi ve badem gibi sert kuruyemişlerden uzak durulmalıdır. Tabi bunları bir öğütücüden geçirerek tüketmenizde bir sakınca yoktur. Çekirdekli gıdaların; zeytin, kiraz gibi çekirdekleri mutlaka dışarıda çıkartılmalıdır. Patlamış mısıra dikkat edilmeli tam patlamamış olanları tam bir braket düşmanıdır. Kızarmış ekmek, sert tost ekmeği gibi besinlerin sert kısımları tüketilmemeli.
  • Ekmek arası birşey, dürüm türü gıdalar mutlaka elle küçük parçalara ayırılıp arka dişlerle yenmelidir. Hamburgeri ısırarak yiyebilirsiniz.
  • Tüketilirken dikkat edilmesi gereken gıdalar arasında elma, armut ve şeftali gibi ön dişlerle ısırılarak yenen meyveler vardır. Bunların mutlaka küçük parçalar halinde kesilerek arka dişlerle yenmesi gerekir.

Dikkat edilmeden yenen sert yiyecekler diş tellerinizde oynama yapabilir böyle bir durumda doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekir. Braketlerin yerinden oynaması durumunda tekrardan diş yüzeyine yapıştırılmasını gerektirir. Bu da daha önce harcadığınız tedavi süresinin bir kısmının boşa gitmesi anlamına gelerek, tedavi süresinin uzamasına sebep olur.


Böyle bir durumda aşağıdaki anlık sorun çözme sekmesinden problemle ilgili daha detaylı bilgi alabilirsiniz.